Επιστροφή  

ΑσπίδαΧαλάνδρι, Μάϊος 2008

Αγαπητοί συνκαπνιστές,

Περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα, καπνίζω με έναν ιδιαίτερο τρόπο: με Ασπίδα.
Είναι ένα δικό μου κατασκεύασμα για το οποίο θα σας μιλήσω εδώ.

Η πρώτη της μορφή πριν χρόνια: (Διαβάστε εάν σας ενδιαφέρει ιστορικά: εδώ) 

 

 

 

 

Αλλά ας ασχοληθούμε με την τελευταία και πιό ενδιαφέρουσα μορφή της (σε ένα κομμάτι).
 


Ασπίδα ονομάζω ένα αλουμινένιο πρόσθετο μεταξύ μπωλ και επιστομίου και δέχεται ένα συμβατικό φίλτρο. Η ασπίδα προέκυψε από την ανάγκη μου να αντιμετωπίσω το κάψιμο της γλώσσας και τα υγρά που έρχονταν στο στόμα μου ενώ κάπνιζα. Οταν την δοκίμασα με περίμενε άλλη μία έκπληξη. Λειτουργούσε σαν ασυναγώνιστο-φυσικό φίλτρο! Πράγματι, φιλτράρει πολύ καλά, από υγρά μέχρι βαριά κατάλοιπα της καύσης, ακόμη και στάχτες όπως θα δούμε. Το μπροστά μέρος της προσαρμόζεται στο μπωλ. Το πίσω μέρος της δέχεται φίλτρο και προσαρμόζεται στο επιστόμιο.

Τα πιό κάτω σχεδιαγράμματα, δείχνουν περισσότερες λεπτομέριες:


(Τα σχεδιαγράμματα αυτά είναι πρόχειρα και δεν απεικονίζουν την ακριβή γεωμετρία των τελικών προϊόντων).

Κατασκευάζεται μία-μία σε τόρνο μετάλλων:

Στο ένα άκρο (αυτό που πηγαίνει στο μπωλ) έχει ένα ρύγχος με κάθετη πλάκα όπου κτυπά πρωταρχικά ο καυτός καπνός και στο πλάϊ 6 τρύπες διαμέτρου 1.7mm η κάθε μία. (Σύνολο ισοδύναμης διατομής για το πέρασμα του καπνού 6 x 1.7mm = 10.2mm! Αρα δεν έχουμε "κώλημα" στη ροή του καπνού από την ασπίδα)
Στο άλλο άκρο του υπάρχει βαθιά τρύπα 8.8mm για να υποδέχεται το φίλτρο (κάθε τύπου άνθρακα ή Balsa) και πιό έξω τρύπα 10.3 ή 10.5 mm για το αντίστοιχο tenon του επιστομίου.Ντύνεται με ξύλο - κέρατο - ταρταρούγα ή άλλο υλικό για καλαισθησία.


Το εμφανές μήκος της μπορεί να είναι 30mm ή 17mm ή 8mm ή και εντελώς αόρατη...
 

 

Ψύξη καπνού

Η θεωρητική προσέγγιση υποδεικνύει πτώση της θερμοκρασίας του καπνού αφού έρχεται σε επαφή με το μέταλλο. Μάλιστα ο καυτός καπνός προσκρούει αρχικά στο κάθετο τοιχείο και στη συνέχεια εξαναγκάζεται να διέλθει από τις οπές και επομένως να έλθει σε επαφή με ακόμη μεγαλύτερη μάζα ψυχρότερου μετάλλου.

Η πράξη έρχεται να αποδείξει αυτή τη θεωρία.
Προμηθεύτηκα ειδικό θερμόμετρο που μετρά έως 70 βαθμούς Κελσίου και διαθέτει μικροσκοπικό αισθητήρα ώστε να μπορεί να εισέλθει σε μικρά ανοίγματα όπως το στόμα, χωρίς να αφήνει οπές.
Ετσι άρχισαν τα πειράματα...

 
Το άμεσο συμπέρασμα είναι ότι έχουμε πτώση της θερμοκρασίας κατά 4 τουλάχιστον βαθμούς στο άκρο της γλώσσας στην χειρότερη των μελετημένων περιπτώσεων. Η πτώση θερμοκρασίας σε ολόκληρο το στατιστικό δείγμα μέχρι τώρα είναι πολύ μεγαλύτερη!

Ετσι δεν καίγεται το στόμα και η γλώσσα και μπορεί να καπνιστεί κι ένας καπνός πιό "δύσκολος".
Επιτρέπεται και ένα νευρικότερο κάπνισμα είτε γιατί το συνηθίζουμε είτε γιατί προς στιγμήν ξεχαστήκαμε.

Αναπτύσσονται μικρότερες θερμοκρασίες και έτσι επιπρόσθετα υλικά της παραγωγής μιας πίπας (π.χ. κόλλες, υλικά επιστομίου, τυχόν χρώματα) δεν θερμαίνονται εκτός ορίων ώστε να παράγουν βλαβερά προϊόντα.


Ρυθμιστής υγρασίας

Κατ'αρχήν η ασπίδα λειτουργεί σαν μια εξαίρετη υγροπαγίδα. Ετσι ποτέ δεν θα γευτούμε υγρά από την πίπα μας στο στόμα στη διάρκεια του καπνίσματος.Οσοι δεν ανέχονται μεγάλη υγρασία στον καπνό τους θα βρουν στην ασπίδα έναν ιδανικό ρυθμιστή.
Με αυτό το τρόπο καπνίσματος πολλές φορές μπορούμε να δοκιμάσουμε κατ'ευθείαν από κλειστό κουτί με ιδιαίτερα υγρό καπνό και να έχουμε πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Στη γενική περίπτωση κατακρατείται τόση υγρασία όση χρειάζεται για να έχουμε ιδανικές συνθήκες υγρασίας στο στόμα μας!


Φιλτράρισμα

Η ασπίδα κρατά ένα μέρος υγρασίας πάντα στο άκρο της. Αυτή η υγρασία βρίσκεται εκεί ακριβώς που πρέπει ώστε να λειτουργήσει σαν το καλύτερο δυνατό φίλτρο για τον καπνό που προσκρούει επάνω της.Ακόμη και τυχόν στάκτες κατακρατούνται και δεν φτάνουν στο στόμα και τα πνευμόνια!Το φίλτρο δεν έχει και πολλή δουλειά να κάνει (εδώ χρησιμοποιήθηκε Balsa για να είναι πιό διακριτά τα κατάλοιπα)Χωρίς την ασπίδα το φίλτρο δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει επειδή επιβαρύνεται με πολλές ταυτόχρονες εργασίες.
Ετσι δεν κάνει καμμία σωστά και ολοκληρωμένα ειδικά προς το τέλος του μπωλ που έχει γεμίσει υγρά τα οποία δεν μπορεί να αποβάλλει κάπου ώστε να ασχοληθεί μα το φιλτράρισμα που απαιτείται. Στη περίπτωσή μας μάλιστα δεν χρειάζεται αλλαγή παρά μόνο μετά από 5-6 καπνίσματα:
(Ας σημειωθεί ότι χωρίς την ασπίδα,  πολλοί χρησιμοποιούν το φίλτρο μόνο μία φορά)

Εδώ βλέπουμε φίλτρα μετά από 1-2-3-4 και 5 καπνίσματα αντίστοιχα:Μας έρχεται και η σκέψη να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου φίλτρο ! Είναι εφικτό, αφού πολύ λίγα κατάλοιπα φτάνουν πιά στο στόμα. 

Κατά διαστήματα ξεβιδώνουμε την ασπίδα και ελέγχουμε ή αφαιρούμε τα υγρά που μαζεύονται, χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό αφού τα τυχόν "παραπανίσια" υγρά δεν θα καταλήξουν στο μπωλ μας αλλά θα καταπέσουν στην τρύπα του καπνού και θα παραμείνουν εκεί έως ότου τελειώσουμε.

Τα υγρά στο εσωτερικό της ασπίδας είναι πολύ λίγα και δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα κατά το κάπνισμα. Αντίθετα συνεργάζονται για ακόμη καλύτερη απόδοση.
Ετσι από μόνη της είναι ένα εξαίρετο φίλτρο. Απλά εκμεταλλεύεται την φυσική υγρασία του καπνού και της ατμόσφαιρας χωρίς έτσι να αλλοιώνει την γευστική απόλαυση.


ΚαθαρισμόςΤα περισσότερα κατάλοιπα είδαμε ότι κρατούνται στην υγρή μύτη της Ασπίδας.
Τα υπόλοιπα βρίσκονται στο εσωτερικό της που σε προέκταση της μύτης δρα κι αυτό σαν υγροπαγίδα και φίλτρο.Το καθάρισμα στο εσωτερικό είναι απλό και μπορεί να γίνει με μια κοινή χαρτοπετσέτα.
Μάλιστα στην πράξη αρκεί μία χαρτοπετσέτα για πλήρες καθάρισμα όλων: ασπίδας-φίλτρου-μπωλ.


Μπορώ να ανοίξω τη πίπα μου όποτε θέλω

Για απλή εποπτεία,
Για να απομακρύνω κάτι που φράζει την τρύπα του καπνού,
Για να απομακρύνω τα υγρά
...χωρίς τον κίνδυνο να τη ραγίσω ή να αλλοιώσω το σχήμα του επιστομίου που είναι ζεστό.

Αλλωστε η δυνατότητα να ανοίξουμε την πίπα ενώ είναι ακόμη ζεστή μας δίνει και ασύγκριτα καλύτερο αποτέλεσμα στο καθάρισμά της. Τα υγρά δεν έχουν προλάβει να εμποτίσουν το ξύλο, οι πόροι του είναι ανοικτοί και τα έλαια απομακρύνονται εύκολα και αποτελεσματικά πράγμα που είναι επίπονο όταν πιά κρυώσει. Ιδιαίτερα στο κανάλι του καπνού.
Πόσο μάλλον όταν δεν απαιτούνται εδώ μάκτρα με οινόπνευμα, αλλά αρκεί μια απλή σκληρή χαρτοπετσέτα που συνήθως είναι διαθέσιμη.
Το αποτέλεσμα του άμεσου καθαρίσματος μας δίνει κι ένα μπωλ έτοιμο να καπνίσει άμεσα για δεύτερη φορά χωρίς να αλλοιώνεται τόσο η γευστική απόλαυση.


Μεταφορά-Κόστος

Καπνίζω 6-8 πίπες την ημέρα, επομένως θέλω ένα σημαντικό πλήθος μπωλ για να μπορώ να απολαμβάνω ένα κάπνισμα της προκοπής.
Στην προκειμένη περίπτωση μπορώ να αρκεστώ σε ένα σετ [ασπίδας και τριών επιστομίων] σε συνδυασμό με πολλά σκέτα μπωλ.
Το σετ περιλαμβάνει την ασπίδα και τρία επιστόμια ίσιο-γυριστό-ημιγυριστό για τα αντίστοιχα σχήματα μπωλ που διαθέτω.Τα μπωλ είναι σκέτα, δηλαδή χωρίς ασπίδα/επιστόμιο.
Μία και μοναδική ασπίδα και τα τρία επιστόμια καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις.
Ο χώρος που απαιτείται για τη μεταφορά τους είναι πολύ περιορισμένος σε σύγκριση με ολόκληρες πίπες και μάλιστα συναρμολογημένες όπως οι πολλοί από μας μεταφέρουν.

Ας μην ξεχνάμε και την ασφάλεια. Μια πίπα -ειδικά εάν είναι συναρμολογημένη- πάντα είναι ευαίσθητη σε πιέσεις και υπάρχει ενδεχόμενο ζημιάς... Τα σκέτα μπωλ στην περίπτωσή μας είναι ασφαλισμένα, μπορούν να αναπνέουν καλύτερα και η όλη συλλογή καταλαμβάνει βέβαια πολύ λιγότερο χώρο.

Αυτή η "καπνιστική προσέγγιση"  δίνει ατελείωτες δυνατότητες.
Εύκολα με μόνη αλλαγή σε ένα και μόνο στυλ επιστομίου, μπορεί κανείς να αλλάξει όλο το τρόπο του καθημερινού του καπνίσματος για πάντα. Ισως και να κατασκευάσει ή να παραγγείλει να του κατασκευάσουν τον ονειρεμένο-μοναδικό τρόπο που μόνο εκείνος θα επέλεγε να καπνίζει, επενδύοντας στο μηδαμινό κόστος ενός επιστομίου κοινού για όλες!
Και το rotation εμπλουτίζεται εύκολα δαπανώντας μόνο για την αγορά σκέτων μπωλ.

Τρία μπωλ που χρησιμοποιούν κοινή ασπίδα/επιστόμιο (πάνω και κάτω):


 

 

Ασπίδα σε συμβατικές πίπες με φίλτρο 9mm

Πολλοί φίλοι αναζητούσαν τρόπο να μετατρέψουν τις πίπες τους με 9mm φίλτρο ώστε να δέχονται την ασπίδα.

Εφτιαξα λοιπόν μια έκδοση ασπίδας που ταιριάζει σε απλή πίπα φίλτρου, διατηρώντας βέβαια το 9mm φίλτρο.

AspidaTenonTenon1.jpgAspidaTenonTenon2.jpg

AspidaTenonTenon4.jpgAspidaTenonTenon5.jpg
 
AspidaTenonTenon3.jpgAspidaTenonTenon6.jpg
 

 

Ανεξάρτητη ασπίδα
για πίπες με φίλτρο ή χωρίς
 

 

Σε οποιαδήποτε πίπα σας, μπορείτε να προσαρμόσετε κάποιον από τους τρεις αυτούς τύπους ασπίδας.
Τοποθετείται απλά στη θέση του φίλτρου.


Η πρώτη αντικαθιστά το φίλτρο 9
mm και αν προτιμάμε δέχεται φίλτρο 6mm (τύπου άνθρακα ή balsa).

Η δεύτερη αντικαθιστά φίλτρο 6mm και εάν θέλουμε δέχεται μικρό χάρτινο φίλτρο 3mm (το κόβουμε στο μήκος  που θέλουμε).

Η τρίτη εκδοχή είναι για τις άφιλτρες πίπες σας.
 

* Και τα τρία είδη δεν αλλοιώνονται και χρησιμοποιούνται "για πάντα".
* Ο καθαρισμός τους γίνεται με ένα απλό χαρτί (με ή χωρίς οινόπνευμα)


Το κόστος τους είναι αντίστοιχα:
25, 25 και 8 Ευρώ και για το ΣΕΤ των τριών: 55 Ευρώ.
(
Ολες οι τιμές είναι χωρίς τον ΦΠΑ 24%)

 


Γνωρίζω ότι το κάπνισμα "κάνει κακό". Να μην προσπαθήσω να περιορίσω τη ζημιά?
Ευχαριστώ σας που ταξιδέψατε στο μικρό κόσμο μου.

 

Web site: www.kg-pipes.gr
E-mail: kg@woodturning.gr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Kostas-Gourvelos-Smoking-pipe-maker/310195685773126
YouTube channel: https://www.youtube.com/user/woodturninggr