Επιστροφή  

"Πρώτη φορά καπνίζω πίπα"

Καλώς ήρθατε στον κόσμο μας!

Ναι, είναι ένας ολόκληρος νέος κόσμος. Ιδιαίτερα για τους φίλους που προέρχονται από το κάπνισμα τσιγάρου, ένα έχω να πω: Μοιάζει μόνο στο ότι και από την πίπα βγαίνει καπνός... Δεν ανάβω τη πίπα μου στο δρόμο τρέχοντας να προλάβω τη τράπεζα. Δεν είναι «ένα στα γρήγορα». 

Ανάβω τη πίπα μου και γαληνεύω...
Καθίστε κι εσείς αναπαυτικά. Ηρεμείστε.
Επεξεργαστείτε τα ξύλα σας, τα επιστόμια, τις ασπίδες, τα πατητήρια, τα νέα σας παιχνίδια. Τα νερά του ξύλου, τη ζέστη του, το άρωμα του πρώτου καπνού σας στο σακουλάκι του.
Δεν σας τρώω το χρόνο με άχρηστα λόγια. Αυτή η "ιεροτελεστία" όχι μόνο δεν είναι κουραστική, αλλά θα δείτε ότι μόνοι σας θα την επιζητάτε κάθε φορά, σαν ιδιαίτερο κομμάτι της καπνιστικής απόλαυσης της πίπας.
Χαλαρώστε... Είναι το μυστικό μας!
 

Η πίπα καπνού ("καπνοσύριγγα"), αποτελείται από το μπωλ του καπνού, την ασπίδα (για όσους επέλεξαν) και το επιστόμιο.
 


Το μπωλ είναι συνήθως φτιαγμένο από ρείκι, έναν θάμνο με μια περίεργη ρίζα σαν σφαίρα. Από αυτή τη ρίζα φτιάχτηκε και η δική σας πίπα, μια ρίζα που χρειάστηκε πάνω από 50 χρόνια να μεγαλώσει...

Η ασπίδα είναι ένα πρόσθετο κομμάτι μεταξύ μπωλ και επιστομίου που φιλτράρει εξαιρετικά και κατεβάζει σημαντικά τη θερμοκρασία του καπνού, ώστε να καπνίζουμε δροσερότερα και πιό καθαρά.


(Για την ασπίδα μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα πατώντας εδώ: "Ασπίδα")


Το επιστόμιο είναι από ακρυλικό ή από εβονίτη, ειδικά επιλεγμένα-ουδέτερα υλικά.

Εκτός από την πίπα σας θα χρειαστείτε και ένα σακουλάκι καπνό. Εάν είναι ο πρώτος σας καπνός, σας συνιστώ έναν αρωματικό από ένα κατάστημα με είδη καπνιστού ή από το περίπτερο της γειτονιάς σας π.χ. Aromatic (ελαφρύ άρωμα) ή Mixture (πιό βαρύ).
Θα χρειαστείτε κι ένα εργαλείο-"πατητήρι" και ίσως λίγα "μάκτρα" (συρμάτινα στικ με βαμβακερό ντύσιμο) για καθαρισμό.
 


Πρώτα από όλα πρέπει να καθαρίσουμε την πίπα μας. Ακόμη κι αν μας έρθει καθαρή από το εργαστήριο, καλό είναι να βάλουμε λίγο το χέρι μας. Θέλουμε καθαρό οινόπνευμα κι ένα μάκτρο  ή έστω μια χαρτοπετσέτα.
Βάζουμε λίγο οινόπνευμα στο άκρο του μάκτρου και το περνάμε από τη μια μεριά μέσα στο επιστόμιο ώστε να βγεί από την άλλη. Το ξανακάνουμε. Με χαρτοπετσέτα υγρή από οινόπνευμα περνάμε απαλά και το εξωτερικό του επιστομίου. Τα ίδια κάνουμε και για το εσωτερικό της ασπίδας. Ας περάσουμε και μία φορά με στεγνό μάκτρο ή ελαφρά νοτισμένο με οινόπνευμα και τη μικρή τρύπα του μπωλ (τρύπα καπνού).
Στο ολόκληρο το μπωλ και γενικά στα ξύλινα μέρη της πίπας ΔΕΝ βάζουμε οινόπνευμα.

 

Ας αρχίσουμε λοιπόν το ταξίδι...

Ανοίξτε το σακουλάκι με τον καπνό.
Ξεχωρίστε με το χέρι σας μια ποσότητα περίπου τη μισή από όση νομίζετε ότι χωράει μέσα στο μπωλ της πίπας σας. Αφήστε τη να "ανασάνει" έξω από το σακουλάκι π.χ. επάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Αυτή τη μισή "δόση" θα χρησιμοποιήσουμε τις 2-3 πρώτες φορές (αν και πολλοί γνώστες του θέματος θέλουν από την αρχή γεμάτο το μπωλ).  Ας βάλουμε τον καπνό λίγο-λίγο μέσα στο μπωλ, πιέζοντας ελαφρά για να καθίσει. Τη σωστή πίεση  θα τη μάθετε με τον καιρό. Δεν πειράζει εάν είναι λιγότερη ή περισσότερη τις πρώτες φορές. Τραβήξτε χωρίς να ανάψετε για να ελέγξετε τη ροή. Πρέπει να είναι άνετη και μυρωδάτη. (Δείτε πιό κάτω στη σελίδα αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα μέχρι εδώ, στο: Συχνές Ερωτήσεις/Δεν "τράβάει καλά".Τι φταίει?)

Ανάψτε με έναν απλό αναπτήρα προσέχοντας να μην πηγαίνει η φλόγα στο ξύλο. Κρατείστε τη στο κέντρο του καπνού και τραβήξτε αργά αέρα από το επιστόμιο. Επαναλάβετε. Αργά. Ηδη θα έχετε τις πρώτες γεύσεις από το άρωμα στον ουρανίσκο σας...
Καλώς ήρθατε στο νέο κόσμο!

Ειδικά για την πρώτη φορά, ας αποφύγουμε να κατεβάζουμε τον καπνό. Πολλά υπολείμματα από διάφορα υλικά (κόλλες, μπογιές) θα απομακρυνθούν τώρα και βέβαια δεν τα θέλουμε στα πνευμόνια μας.
Θα διαπιστώσουμε επίσης ότι με το πρώτο άναμα ο καπνός διογκώνεται. Πατάμε πολύ απαλά με το πατητήρι του εργαλείου τον καπνό να "καθίσει". Ανάβουμε πάλι τραβώντας αργά-όπως πάντα.

Τις 5-10 πρώτες φορές που την καπνίζουμε πρέπει να προσέξουμε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία στο μπωλ. Απλά να είναι ζεστό και να μπορούμε να το κρατάμε άνετα στο χέρι μας. Εάν ζεσταθεί περισσότερο διακόπτουμε, είτε τραβάμε λιγότερο και σε πιό αραιά διαστήματα. Κι αυτό γιατί μια καινούρια πίπα θέλει "στρώσιμο". Ειδικά στην αρχή της καπνιστικής του ζωής αλλά και αργότερα, το ξύλο πρέπει να ζεσταίνεται ομαλά, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του. Σιγά-σιγά δημιουργείται ένα στρώμα κάρβουνου στα εσωτερικά τοιχώματα καύσης που είναι φυσιολογικό και μάλιστα απαραίτητο, το ονομαζόμενο "κέϊκ". Αυτό το κέϊκ σε πάχος περίπου μισού έως ενός χιλιοστού (0.5 - 1 mm) θα συντροφεύει πάντα το μπωλ μας. ΔΕΝ το αφαιρούμε. Μάλιστα μια πίπα θεωρείται "στρωμένη" όταν έχει στα τοιχώματά της δημιουργηθεί αυτό το κέϊκ. Ετσι τις πρώτες αυτές φορές ας αποφύγουμε το σχολαστικό καθάρισμα του μπωλ εσωτερικά. Κάθε φορά που τελειώνουμε το κάπνισμα, απλά απομακρύνουμε όσο καπνό έμεινε.

Να συνοψίσουμε για το στρώσιμο:
Πρώτη φορά: Δεν κατεβάζουμε τον καπνό.
2-3 φορές: Μισό γέμισμα του μπωλ με καπνό και κάπνισμα μέχρι τέλους.
5-10 φορές: Διατηρούμε πολύ χαμηλή θερμοκρασία έως ότου σχηματιστεί το κέϊκ.

Θα παρατηρήσατε ότι ένα μόνο άναμα δεν αρκεί για να διατηρήσουμε την καύση του καπνού της πίπας και σβήνει. Κι αυτό γιατί -σε αντίθεση με το τσιγάρο- δεν υπάρχουν χημικά (π.χ. νίτρο) που διατηρούν αυτή τ