Επιστροφή  

"Πρώτη φορά καπνίζω πίπα"

Καλώς ήρθατε στον κόσμο μας!

Ναι, είναι ένας ολόκληρος νέος κόσμος. Ιδιαίτερα για τους φίλους που προέρχονται από το κάπνισμα τσιγάρου, ένα έχω να πω: Μοιάζει μόνο στο ότι και από την πίπα βγαίνει καπνός... Δεν ανάβω τη πίπα μου στο δρόμο τρέχοντας να προλάβω τη τράπεζα. Δεν είναι ένα στα γρήγορα. 

Ανάβω τη πίπα μου και γαληνεύω...
Καθίστε κι εσείς αναπαυτικά. Ηρεμείστε.
Επεξεργαστείτε τα ξύλα σας, τα επιστόμια, τις ασπίδες, τα πατητήρια, τα νέα σας παιχνίδια. Τα νερά του ξύλου, τη ζέστη του, το άρωμα του πρώτου καπνού σας στο σακουλάκι του.
Δεν σας τρώω το χρόνο με άχρηστα λόγια. Αυτή η "ιεροτελεστία" όχι μόνο δεν είναι κουραστική, αλλά θα δείτε ότι μόνοι σας θα την επιζητάτε κάθε φορά, σαν ιδιαίτερο κομμάτι της καπνιστικής απόλαυσης της πίπας.
Χαλαρώστε... Είναι το μυστικό μας!
 

Η πίπα καπνού ("καπνοσύριγγα"), αποτελείται από το μπωλ του καπνού, την ασπίδα (για όσους επέλεξαν) και το επιστόμιο.
 


Το μπωλ είναι συνήθως φτιαγμένο από ρείκι, έναν θάμνο με μια περίεργη ρίζα σαν σφαίρα. Από αυτή τη ρίζα φτιάχτηκε και η δική σας πίπα, μια ρίζα που χρειάστηκε πάνω από 50 χρόνια να μεγαλώσει...

Η ασπίδα είναι ένα πρόσθετο κομμάτι μεταξύ μπωλ και επιστομίου που φιλτράρει εξαιρετικά και κατεβάζει σημαντικά τη θερμοκρασία του καπνού, ώστε να καπνίζουμε δροσερότερα και πιό καθαρά.


(Για την ασπίδα μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα πατώντας εδώ: "Ασπίδα")


Το επιστόμιο είναι από ακρυλικό ή από εβονίτη, ειδικά επιλεγμένα-ουδέτερα υλικά.

Εκτός από την πίπα σας θα χρειαστείτε και ένα σακουλάκι καπνό. Εάν είναι ο πρώτος σας καπνός, σας συνιστώ έναν αρωματικό από ένα κατάστημα με είδη καπνιστού ή από το περίπτερο της γειτονιάς σας π.χ. Aromatic (ελαφρύ άρωμα) ή Mixture (πιό βαρύ).
Θα χρειαστείτε κι ένα εργαλείο-"πατητήρι" και ίσως λίγα "μάκτρα" (συρμάτινα στικ με βαμβακερό ντύσιμο) για καθαρισμό.
 


Πρώτα από όλα πρέπει να καθαρίσουμε την πίπα μας. Ακόμη κι αν μας έρθει καθαρή από το εργαστήριο, καλό είναι να βάλουμε λίγο το χέρι μας. Θέλουμε καθαρό οινόπνευμα κι ένα μάκτρο  ή έστω μια χαρτοπετσέτα.
Βάζουμε λίγο οινόπνευμα στο άκρο του μάκτρου και το περνάμε από τη μια μεριά μέσα στο επιστόμιο ώστε να βγεί από την άλλη. Το ξανακάνουμε. Με χαρτοπετσέτα υγρή από οινόπνευμα περνάμε απαλά και το εξωτερικό του επιστομίου. Τα ίδια κάνουμε και για το εσωτερικό της ασπίδας. Ας περάσουμε και μία φορά με στεγνό μάκτρο ή ελαφρά νοτισμένο με οινόπνευμα και τη μικρή τρύπα του μπωλ (τρύπα καπνού).
Στο ολόκληρο το μπωλ και γενικά στα ξύλινα μέρη της πίπας ΔΕΝ βάζουμε οινόπνευμα.

 

Ας αρχίσουμε λοιπόν το ταξίδι...

Ανοίξτε το σακουλάκι με τον καπνό.
Ξεχωρίστε με το χέρι σας μια ποσότητα περίπου τη μισή από όση νομίζετε ότι χωράει μέσα στο μπωλ της πίπας σας. Αφήστε τη να "ανασάνει" έξω από το σακουλάκι π.χ. επάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Αυτή τη μισή "δόση" θα χρησιμοποιήσουμε τις 2-3 πρώτες φορές (αν και πολλοί γνώστες του θέματος θέλουν από την αρχή γεμάτο το μπωλ).  Ας βάλουμε τον καπνό λίγο-λίγο μέσα στο μπωλ, πιέζοντας ελαφρά για να καθίσει. Τη σωστή πίεση  θα τη μάθετε με τον καιρό. Δεν πειράζει εάν είναι λιγότερη ή περισσότερη τις πρώτες φορές. Τραβήξτε χωρίς να ανάψετε για να ελέγξετε τη ροή. Πρέπει να είναι άνετη και μυρωδάτη. (Δείτε πιό κάτω στη σελίδα αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα μέχρι εδώ, στο: Συχνές Ερωτήσεις/Δεν "τράβάει καλά".Τι φταίει?)

Ανάψτε με έναν απλό αναπτήρα προσέχοντας να μην πηγαίνει η φλόγα στο ξύλο. Κρατείστε τη στο κέντρο του καπνού και τραβήξτε αργά αέρα από το επιστόμιο. Επαναλάβετε. Αργά. Ηδη θα έχετε τις πρώτες γεύσεις από το άρωμα στον ουρανίσκο σας...
Καλώς ήρθατε στο νέο κόσμο!

Ειδικά για την πρώτη φορά, ας αποφύγουμε να κατεβάζουμε τον καπνό. Πολλά υπολείμματα από διάφορα υλικά (κόλλες, μπογιές) θα απομακρυνθούν τώρα και βέβαια δεν τα θέλουμε στα πνευμόνια μας.
Θα διαπιστώσουμε επίσης ότι με το πρώτο άναμα ο καπνός διογκώνεται. Πατάμε πολύ απαλά με το πατητήρι του εργαλείου τον καπνό να "καθίσει". Ανάβουμε πάλι τραβώντας αργά-όπως πάντα.

Τις 5-10 πρώτες φορές που την καπνίζουμε πρέπει να προσέξουμε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία στο μπωλ. Απλά να είναι ζεστό και να μπορούμε να το κρατάμε άνετα στο χέρι μας. Εάν ζεσταθεί περισσότερο διακόπτουμε, είτε τραβάμε λιγότερο και σε πιό αραιά διαστήματα. Κι αυτό γιατί μια καινούρια πίπα θέλει "στρώσιμο". Ειδικά στην αρχή της καπνιστικής του ζωής αλλά και αργότερα, το ξύλο πρέπει να ζεσταίνεται ομαλά, χωρίς ακραίες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του. Σιγά-σιγά δημιουργείται ένα στρώμα κάρβουνου στα εσωτερικά τοιχώματα καύσης που είναι φυσιολογικό και μάλιστα απαραίτητο, το ονομαζόμενο "κέϊκ". Αυτό το κέϊκ σε πάχος περίπου μισού έως ενός χιλιοστού (0.5 - 1 mm) θα συντροφεύει πάντα το μπωλ μας. ΔΕΝ το αφαιρούμε. Μάλιστα μια πίπα θεωρείται "στρωμένη" όταν έχει στα τοιχώματά της δημιουργηθεί αυτό το κέϊκ. Ετσι τις πρώτες αυτές φορές ας αποφύγουμε το σχολαστικό καθάρισμα του μπωλ εσωτερικά. Κάθε φορά που τελειώνουμε το κάπνισμα, απλά απομακρύνουμε όσο καπνό έμεινε.

Να συνοψίσουμε για το στρώσιμο:
Πρώτη φορά: Δεν κατεβάζουμε τον καπνό.
2-3 φορές: Μισό γέμισμα του μπωλ με καπνό και κάπνισμα μέχρι τέλους.
5-10 φορές: Διατηρούμε πολύ χαμηλή θερμοκρασία έως ότου σχηματιστεί το κέϊκ.

Θα παρατηρήσατε ότι ένα μόνο άναμα δεν αρκεί για να διατηρήσουμε την καύση του καπνού της πίπας και σβήνει. Κι αυτό γιατί -σε αντίθεση με το τσιγάρο- δεν υπάρχουν χημικά (π.χ. νίτρο) που διατηρούν αυτή την καύση. Θα ανάψουμε και πάλι. Ας πατήσουμε ελαφρά τον καπνό μας με το πατητήρι και ας ανάψουμε ξανά. Αργά τραβήγματα και απολαυστικά. Το νόημα εδώ είναι να μην χάνουμε τη γεύση. Και τις μυρωδιές. Μην είστε ανυπόμονοι. Θα έρθει και η νικοτίνη εάν τη χρειάζεστε. Στην ώρα της.

Για απολαυστικότερο κάπνισμα, τραβάμε 2-3 φορές για να ανάψει καλύτερα ο καπνός χωρίς να εισπνέουμε. Πολλοί αρκούνται σε αυτό. Αλλοι σε μια επόμενη ρουφιξιά, αφήνουν μισή έξω και εισπνέουν την υπόλοιπη μισή.
Πολλές φορές για να γευτούμε και να μυρίσουμε καλύτερα, χρησιμοποιούμε ενδιάμεσα και γρήγορες-πολύ μικρές ρουφιξιές "πιπιλίζοντας" το επιστόμιο.

 

 

 

Μικρές συμβουλές

Κάψιμο στη γλώσσα ή στον ουρανίσκο:
Καπνίστε πιό ήρεμα. Τραβήξτε πιό αργά. Διαφορετικά χάνουμε από την απόλαυση.
Από την άλλη μεριά ας έχουμε υπ'οψη μας, ότι δεν ταιριάζουνε όλοι οι καπνοί για όλους. Εάν τραβάτε ήρεμα και παρόλα αυτά συνεχίζεται το πρόβλημα, φταίει ο συγκεκριμένος καπνός. Αλλάξτε τον ή ανταλλάξτε τον με άλλο συγκαπνιστή που του ταιριάζει καλύτερα.

Δεν καπνίζουμε σε δυνατό αέρα ή έχοντας την πίπα μας στο ανοικτό παράθυρο του αυτοκινήτου ενώ τρέχουμε. Υπάρχει περίπτωση να υπερθερμανθεί το ξύλο και να καεί ανεπανόρθωτα.

Δεν βάζουμε υγρά μέσα στο μπωλ. Ούτε ουίσκι ή βότκα ή οινόπνευμα. Χαλάμε το κέϊκ και θα διαπιστώσουμε πικρότερο κάπνισμα στο μέλλον, πράγμα που δεν διορθώνεται.

Κάνουμε απαλές κινήσεις μέσα στο μπωλ με το καθαριστήρι του καπνού. Δεν πρέπει να τρίβουμε το κέϊκ εάν είμαστε αρχάριοι. Αφήστε αυτή τη δουλειά για τους ειδικούς. Απομακρύνετε τα υπολείμματα καπνού απαλά με το εργαλείο και χρησιμοποιείστε μια σκληρή χαρτοπετσέτα σκουπίζοντας τις στάχτες που απέμειναν.

Η μυρωδιά ενός συγκεκριμένου καπνού ίσως ενοχλήσει κάποιες φορές τους γύρω μας. Τους σεβόμαστε. Καπνίζουμε άλλον καπνό ή...καπνίζουμε αλλού!

 

 

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσοι καπνοί πίπας υπάρχουν?

Οι επιλογές σε καπνούς πίπας και σε αντίθεση με τα τσιγάρα, είναι...χιλιάδες!
Προέρχονται από πολλές ξεχωριστές ποικιλίες του φυτού και ταξινομούνται ανάλογα με τα χαρμάνια που αναμιγνύουμε για να πετύχουμε τις διάφορες γεύσεις. Ετσι συναντούμε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Virginia/Perique, Αρωματικούς, Λατάκια.
Πολλοί συνκαπνιστές καπνίζουν έναν και μόνο καπνό. Αλλοι θέλουν διαφορετικές γεύσεις ακόμη και την ίδια ημέρα. Είναι θέμα γούστου.
 

Τι είδη πίπας υπάρχουν?
Υπάρχουν καταρχήν 3 είδη: Αφιλτρες (ίσως με κάποιο μικρό αλουμινένιο πρόσθετο-σαν υποτυπώδες φίλτρο υγρασίας), με φίλτρο και με υγροπαγίδα/ασπίδα. Ευκολότερο είναι να αρχίσουμε με κάποια με φίλτρο, ακόμη πιό σίγουρο (για δροσερότερο κάπνισμα) με Ασπίδα.
Οι άφιλτρες κατέχουν το μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς, οι πίπες με φίλτρο (
συχνότερα με 9mm και σπανιότερα με 6mm) προτιμούνται στην Ελληνική και Γερμανική αγορά, ενώ με συστήματα όπως το δικό μου (υγροπαγίδα/ασπίδα) θα συναντήσετε στην Ελλάδα και σπάνια στο εξωτερικό!
 

Η επιλογή ανάμεσα στα τρία αυτά είδη κατ'αρχήν είναι υποκειμενικό θέμα του καθενός και πάλι. Προσωπικά θεωρώ ότι καλό είναι ό,τι μπορώ να κρατήσω μακρυά από τα πνευμόνια μου να το κρατήσω. Ετσι επιλέγω (και γι'αυτό το λόγο μελέτησα και κατασκευάζω) πίπες με συνδυασμό Ασπίδας και φίλτρου.

Οσο για το είδος των φίλτρων, συναντάμε ενεργού άνθρακα ή
Balsa (από απορροφητικό ξύλο του δένδρου "μπάλσα") κι αυτά σε 6mm ή 9mm πάχος. Η επιλογή είδους φίλτρου είναι και πάλι δική σας, αν και οι περισσότεροι προτιμούν πίπες με 9 mm.


Οσο αφορά στο σχήμα μπορούμε να τις ξεχωρίσουμε σε: Ισιες, Ημιγυριστές και Γυριστές-Κυρτές.
Είναι καθαρά και πάλι θέμα γούστου τι σχήμα θα επιλέξετε και με ποιό είδος καπνού θα το καπνίσετε. Παρόλα αυτά, ο όγκος του μπωλ συνδυάζεται με το είδος του καπνού που βάζουμε μέσα. π.χ. Virginia/Perique καλύτερα σε μικρής χωρητικότητας μπωλ, Αρωματικοί/Λατάκια σε μεγαλύτερο.
 


Ισια


Ημιγυριστή


Γυριστή


 

Πόσες χρειάζονται?
Η πίπα μας θέλει ξεκούραση. Εάν καπνιστεί περισσότερο από 2 φορές την ίδια ημέρα θα έχει υγρασία στο κάτω μέρος του μπωλ αλλά και στην τρύπα του καπνού και δεν θα απολαύσουμε το επόμενο κάπνισμα. Θέλει να στεγνώσει 3-4 ημέρες για να είναι και πάλι "ετοιμοπόλεμη".
Είναι έτοιμη όταν: την μυρίζουμε και δεν μυρίζει άσχημα.
Ετσι, εάν χρησιμοποιούμε 2-3 πίπες την ημέρα και με 4 ημέρες ξεκούραση για την καθεμιά θα χρειαστούμε 3πίπες x 4ημέρες ξεκούρασης = 12 πίπες για να έχουμε απόλυτη απόλαυση.
(Στην περίπτωση απλής πίπας -χωρίς ασπίδα- καλό είναι να αφήσετε να μεσολαβήσουν λίγες ώρες εάν θέλετε για κάποιο λόγο θέλετε να την ξανακαπνίσετε την ίδια μέρα)


Πόσο κοστίζει μιά καλή πίπα?

Μέχρι κάποιο σημείο κόστους, ισχύει κι εδώ: "Ο,τι πληρώνεις παίρνεις". Πάντως μια πολύ φτηνή πίπα από το περίπτερο είναι σχεδόν αδύνατο να καπνίζει καλά και η συγκεκριμένη επιλογή έχει απογοητεύσει πολλούς που τη δοκίμασαν. Σε σοβαρά καταστήματα μπορούμε να αρχίσουμε από 60-70 Ευρώ το κομμάτι. Για περισσότερο προσεγμένες ίσως θέλετε περισσότερα χρήματα. Μην απογοητεύεστε όμως. Μπορείτε να προμηθευτείτε πίπες από καλαμπόκι που ομολογουμένως κάνουν πολύ καλό κάπνισμα και κοστίζουν πολύ φτηνά (περίπου 10-20 Ευρώ το κομμάτι). Αργότερα και σταδιακά τις αντικαθιστάτε με ξύλινες της αρεσκείας σας.


Δεν "τραβάει καλά". Τι φταίει?

Πολλές φορές θα συναντήσουμε αντίσταση στο τράβηγμα.
1. Πατήσατε πολύ τον καπνό στο αρχικό γέμισμα? Δεν πειράζει. Αδειάστε τον από το μπωλ και ξαναγεμίστε αραιότερα και πατώντας λιγότερο.
2. Πατήσατε πολύ δυνατά με το "πατητήρι"?  Δοκιμάστε με το στενόμακρο στέλεχός του να αναδέψετε λίγο τον καπνό, ώστε να αναπνεύσει.
3. Υπάρχει περίπτωση κάποιο μικρό κομμάτι καπνού να δυσκολεύει τη ροή. Ξεβιδώστε την ασπίδα ή βγάλτε το επιστόμιο και με το στενόμακρο στέλεχος του εργαλείου σας σπρώξτε βαθύτερα τα τυχόν μικρά κομματάκια καπνού που εμποδίζουν.
4. Κατά τη διάρκεια του καπνίσματος μπορεί να νοιώσουμε ότι είναι πολύ υγρή η πίπα μας ή να ακούσουμε έναν ήχο σαν "γουργούρισμα". Ξεβιδώστε την ασπίδα και τινάξτε τα υγρά που έχουν επικαθίσει στο άκρο της. Εάν δεν έχετε πίπα με ασπίδα, βυθίστε ένα μάκτρο στο επιστόμιο για να αφαιρέσετε την υγρασία. Είτε απομακρύνετε το επιστόμιο (με προσοχή και περιστροφικές κινήσεις) και περάστε το μάκτρο στην τρύπα του καπνού.

 

Πως την καθαρίζω?

Μετά από ΚΑΘΕ κάπνισμα, πρέπει να καθαρίσουμε τα διάφορα μέρη της πίπας μας. Ετσι θα απομακρύνουμε υγρά, έλαια του καπνού και κατακάθια. Εκτός από θέμα υγιεινής είναι και πάλι θέμα απόλαυσης.
Αποσυναρμολογούμε όλα τα μέρη της.
(Εάν δεν έχετε πίπα με ασπίδα, πρέπει να δώσετε προσοχή στο άνοιγμά της. Βγάζουμε το επιστόμιο πάντα με κυκλικές κινήσεις και προσπαθούμε να το διατηρούμε σε ευθεία με την υπόλοιπη πίπα, για να μην στραβώσουμε την ένωσή τους. Καλύτερα να την ανοίγουμε για καθάρισμα αφού κρυώσει).

Με μια χαρτοπετσέτα σκουπίζουμε όλα τα υγρά από την τρύπα του καπνού, την ασπίδα και το επιστόμιο. Καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε εάν δημιουργήσουμε με το χέρι μας μια μύτη στο χαρτί, περιστρέφοντάς το, ώστε να εισχωρεί βαθύτερα. 
Προσωπικά μία και μόνο μικρή-σκληρή χαρτοπετσέτα εστιατορίου αρκεί και δεν χρειάζομαι μάκτρο. Καλό είναι όμως από καιρό σε καιρό να κάνουμε και σχολαστικότερο καθαρισμό με οινόπνευμα, όπως ακριβώς περιγράψαμε την πρώτη φορά που ήταν καινούρια.

 

Κάθε πότε αλλάζω φίλτρο?

Το φίλτρο το αλλάζουμε όταν "νοιώθουμε" (είναι η ακριβής λέξη εδώ γιατί το θέμα είναι και υποκειμενικό) ότι είναι πιά βρώμικο. Πολλοί το αλλάζουν σε κάθε τους κάπνισμα.
Τα πράγματα είναι διαφορετικά εάν χρησιμοποιούμε Ασπίδα. Βλέπουμε καθαρά οτι το φίλτρο δεν αλλοιώνεται και δεν "φορτώνεται" με κατάλοιπα τόσο γρήγορα, αφού η Ασπίδα προλαβαίνει και κατακρατά πολλά από αυτά πριν καν φτάσουν στο φίλτρο. Προσωπικά αλλάζω φίλτρο μετά από 5-6 καπνίσματα.

 

Οδηγίες όμως για το κάπνισμα πίπας δεν μπορούν να γραφτούν σε λίγες σελίδες. Εχουν ειπωθεί, γραφτεί και βιντεοσκοπηθεί πάρα πολλά. Αλλωστε συνεχώς βρίσκονται νέοι τρόποι καλύτερης προσέγγισης του θέματος.

Πολλές πληροφορίες πάντως θα βρείτε στη διεύθυνση:

www.pipeclub.gr (και μπείτε στο "Forum")
Απαιτείται απλή εγγραφή, χωρίς να δώσετε προσωπικά σας δεδομένα βέβαια.
(
Μέλη του ίδιου φόρουμ συνέβαλαν και στη διαμόρφωση αυτού του κειμένου. Τους Ευχαριστώ!)

Απόσπασμα από το ίδιο forum-"Γιατί καπνίζω καπνοσύριγγα": (Iordanis)
Για την ιεροτελεστία.
Για το άγγιγμα και το χάιδεμα.
Γιατι είναι όμορφες.
Γιατί είναι συντροφιά.
Για την ποικιλία των επιλογών σε καπνούς.
Για τα αξεσουάρ (παιχνιδάκια) που μου αρέσει να αγοράζω.
Για την όμορφη μυρωδιά που αρέσει και στους γύρω μου.
Γιατί μου αρέσει να ανοίγω τα κουτιά και να μυρίζω τούς καπνούς.
Για το καθάρισμα και τη φροντίδα.
Γιατί έχω πάντα να μάθω κάτι καινούργιο.
Γιατί με αυτήν δεν καπνίζω μηχανικά όπως με το τσιγάρο.
Γιατί επιβραδύνει τη φύση του καπνίσματος και αυξάνει την απόλαυση.
Γιατί ικανοποιεί την ανδρική μου επιθυμία να έχω πάντα περισσότερες από μία...

Πιστεύω ότι το κάπνισμα πίπας συμβάλλει σε μια κάπως ήρεμη και αντικειμενική κρίση σε όλες τις ανθρώπινες υποθέσεις. Einstein.


Ισως νάλεγα...είναι μια άλλη στάση ζωής.

Σας εύχομαι απολαυστικά καπνίσματα!